Inquiry
Form loading...

Belysningssammenligning: LED vs metallhalogenlys

2023-11-28

Belysningssammenligning: LED vs metallhalogenlys


Hva er et metallhalogenlys:

Metallhalogenider er forbindelser som dannes når metall- og halogenelementer kombineres. De inkluderer ting som natriumklorid (salt) og uranheksafluorid (drivstoffet som brukes i kjernekraftreaktorer). Metallhalogenlamper produserer lys ved å lede en elektrisk strøm gjennom en kombinasjon av kvikksølv og metallhalogenidgass. De fungerer veldig likt andre gassutladningslamper (f.eks. kvikksølvdamp) - den viktigste forskjellen er sammensetningen av gassen. Innføringen av metallhalogeniddamp forbedrer generelt både effektiviteten og kvaliteten på lyset.


Hva er fordelen med Metal Halide Lights:

Metallhalogenlamper er 3-5 ganger så effektive som glødepærer og produserer lys av mye høyere kvalitet. I mange tilfeller, og avhengig av den spesielle blandingen av metallhalogenider, har de en svært høy fargetemperatur (opptil 5500K). Dette betyr at metallhalogenpærer kan være svært nyttige for bruk med høy intensitet som hodelykter for kjøretøy, belysning av idrettsanlegg eller for fotografisk belysning. Det desidert beste metallhalogenider har for dem er lyset av høy kvalitet de sender ut.


Hva er de største manglene i metallhalogenlys:

Blant manglene ved metallhalogenbelysning er følgende:

Metallhalogenlamper har den lengste oppvarmingsperioden av noe lys på markedet. Mange metallhalogenlamper som brukes i varehus og idrettsanlegg bruker 15-20 minutter bare for å nå normal driftstemperatur. Dette er et stort problem av flere grunner:

De må brukes i lengre perioder enn en LED fordi de ikke slår seg av og på etter behov.

Du må forutse når du trenger lys.

Lys kan brukes når de ikke trenger å være det (for eksempel under en 30-minutters nedeperiode) for å forhindre at de trenger oppvarming når de slås på igjen.

Metallhalogenlamper blir mindre effektive når de kjøres med mindre enn full driftseffekt. Gjennomsnittlig pære varer rundt 6 000 til 15 000 driftstimer. Avhengig av den aktuelle pæren, kan du bruke omtrent det samme beløpet i utgangspunktet med lysdioder og metallhalogenider. Problemet er at du over tid må kjøpe en hel masse metallhalogenider (2-5) for å tilsvare levetiden til en enkelt LED. Totalt sett betyr det svært høye vedlikeholdskostnader over tid.

Hva er de mindre manglene i metallhalogenlys:


Blant de mindre manglene i metallhalogenbelysning er følgende:

Metallhalogenlys er rundstrålende. Omnidireksjonelle lys produserer lys i 360 grader. Dette er en stor systemineffektivitet fordi minst halvparten av lyset må reflekteres og omdirigeres til ønsket område som blir opplyst. Behovet for refleksjon og omdirigering av lys betyr at utgangen er mye mindre effektiv for rundstrålende lys på grunn av tap enn det ville vært for samme lys hvis det var retningsbestemt av sin natur.


Hvor er metallhalogenlamper ofte brukt:

Vanlige bruksområder for metallhalogenbelysning inkluderer store idrettsanlegg som stadioner eller hockeybaner, så vel som belysning med høy bukt for varehus og store innendørsrom.


LED:

Hva er en lysdiode (LED):

LED står for Light Emitting Diode. En diode er en elektrisk enhet eller komponent med to elektroder (en anode og en katode) som elektrisitet flyter gjennom - karakteristisk bare i én retning (inn gjennom anoden og ut gjennom katoden). Dioder er vanligvis laget av halvledende materialer som silisium eller selen - faststoffstoffer som leder elektrisitet under noen omstendigheter og ikke i andre (f.eks. ved visse spenninger, strømnivåer eller lysintensiteter). Når strømmen går gjennom halvledermaterialet sender enheten ut synlig lys. Det er veldig det motsatte av en fotovoltaisk celle (en enhet som konverterer synlig lys til elektrisk strøm).

Hvis du er interessert i de tekniske detaljene om hvordan en LED fungerer, kan du lese mer om den. Les for en historie med LED-belysningher.


Hva er den viktigste fordelen med LED-lys

Det er fire store fordeler med LED-belysning:

LED har en ekstremt lang levetid i forhold til all annen lysteknologi (inkludert LPS og lysrør, men spesielt sammenlignet med metallhalogenlys). Nye lysdioder kan vare i 50 000 til 100 000 timer eller mer. Den typiske levetiden for en metallhalogenpære er til sammenligning 12-30 % så lang i beste fall (vanligvis mellom 6 000 og 15 000 timer).

LED er ekstremt energieffektive i forhold til all annen kommersielt tilgjengelig lysteknologi. Det er flere grunner til at dette inkluderer det faktum at de kaster bort svært lite energi i form av infrarød stråling (varme), og de sender ut lys retningsbestemt (over 180 grader mot 360 grader, noe som betyr at det er langt færre tap fra behovet for å omdirigere eller reflektere lys).

Meget høy lyskvalitet.

Svært lave vedlikeholdskostnader og problemer.

Hva er mindre oppside til LED-lys:

I tillegg til de store fordelene, tilbyr LED-lys også flere mindre fordeler. Disse inkluderer følgende:

Tilbehør: LED krever langt færre tilbehørslampedeler.

Farge: LED kan utformes for å generere hele spekteret av synlige lysfarger uten å måtte bruke de tradisjonelle fargefiltrene som kreves av tradisjonelle belysningsløsninger.

Retningsbestemt: LED er naturlig retningsbestemte (de sender ut lys i 180 grader som standard).

Størrelse: LED kan være mye mindre enn andre lys (til og med glødelamper).

Oppvarming: Lysdioder har raskere veksling (ingen oppvarmings- eller nedkjølingsperiode).


Hva er ulempen med LED-lys?

Tatt i betraktning fordelene kan du kanskje tro at LED-lys er en no-brainer. Selv om dette i økende grad blir tilfelle, er det fortsatt noen avveininger som må gjøres når du velger LED:

Spesielt LED-lys er relativt dyre. Forskuddskostnadene for et LED-belysningsprosjekt er vanligvis større enn de fleste alternativene. Dette er den desidert største ulempen som må vurderes. Når det er sagt, synker prisen på lysdioder raskt, og etter hvert som de fortsetter å bli adoptert massevis, vil prisen fortsette å synke. Når det er sagt, er kostnadene for LED-er i forhold til metallhalogenlys faktisk ganske nærme. Begge lysene (avhengig av den spesifikke modellen og spesifikasjonene) selges vanligvis for rundt $10-$30 per armatur. Selvfølgelig kan dette endres i begge tilfeller avhengig av det aktuelle lyset.


Hvor er LED ofte brukt:

Den første praktiske bruken av lysdioder var i kretskort for datamaskiner. Siden den gang har de gradvis utvidet sine applikasjoner til å inkludere trafikklys, lysskilt og mer nylig innendørs og utendørs belysning. LED-lys er en fantastisk løsning for gymsaler, varehus, skoler og næringsbygg. De kan også tilpasses store offentlige områder (som krever kraftige, effektive lys over et stort område), veibelysning (som gir betydelige fargefordeler fremfor lav- og høytrykksnatriumlys) og parkeringsplasser.


Ytterligere kvalitativ sammenligning

Hva er forskjellen mellom metallhalogen og LED-lys:

De to forskjellige teknologiene er helt forskjellige metoder for å produsere lys. Metallhalogenpærer inneholder metaller som fordampes til inert gass inne i glasshuset, mens lysdioder er en halvlederteknologi i fast tilstand. Begge teknologiene produserer lys av meget høy kvalitet. LED har en tendens til å vare mye lenger og er en mer energieffektiv og mindre vedlikeholdsintensiv teknologi. Metallhalogenider har lange oppvarmingsperioder og kortere levetid, men produserer lys av meget høy kvalitet og er et av de mest effektive lysene når det kommer til svært kjølige fargetemperaturutganger.


Hvorfor ville lysdioder sette metallhalogenpærer ut av drift:

Noen metallhalogenlamper har lange oppvarmingsperioder (15-20 minutter) når lyset først slås på eller i tilfelle strømkilden blir avbrutt. I tillegg er det en liten risiko for at en metallhalogenlampe kan eksplodere. Selv om dette er sjeldent og det finnes forebyggende tiltak som reduserer risiko, er det fortsatt mulighet for skade eller skade som følge av dette. Typiske forebyggende tiltak inkluderer bytte av pærer før forventet slutt på levetiden og en masse som en gruppe (versus å skifte enkeltpærer som faktisk svikter). Dette kan øke kostnadene betydelig og redusere levetiden til lyset betydelig.

I tillegg er metallhalogenpærer ineffektive energiforbrukere. På toppen av dette må de kjøres i mye lengre perioder enn det faktisk er nødvendig på grunn av oppvarmingskravet. Alt dette oversettes til kostnader (generelt manifestert som en høyere strømregning). Selv om de koster omtrent det samme som lysdioder, vil metallhalogenpærer fortsette å øke utgifter over tid basert på den ineffektive måten de fungerer på og hvor ofte de må byttes ut. I en storskala bygning (som et lager, hockeybane eller stadion), vil denne ineffektiviteten virkelig øke.