Inquiry
Form loading...

Fargegjengivelsesindeks (CRI) vs fargetemperatur

2023-11-28

Fargegjengivelsesindeks (CRI) vs fargetemperatur

De siste årene har det vært fullstendig forvirring om forskjellen mellom fargegjengivelsesindeksen og fargetemperaturen. Men i denne artikkelen vil vi avklare tvilen din om de to og forenkle forståelsen din av dette.

Hva er farge generelt?

Farge er ikke annet enn en egenskap ved lys som kan sees med det blotte øye. Det er veldig viktig å merke seg at selv de mest levende gjenstandene plassert i et mørkt rom ikke har noen farge i det hele tatt. Derfor er lys det viktigste aspektet for å avgjøre om du kan se fargen.

Hva er fargegjengivelsesindeksen (CRI)?

En enkel definisjon er en lyskildes evne til nøyaktig å vise alle mulige frekvenser av et bestemt spektrum sammenlignet med fargetemperatur. Det ideelle rangeringsområdet er 1-100. Naturlig dagslys har en CRI på opptil 100, mens dagens LED-lys varierer fra 75 til 90. Generelt er høyere CRI dyrere.

Jo lavere CRI, jo lavere nøyaktighet er fargegjengivelsen. En lyskilde med en varm radiator har en tendens til å ha en CRI på omtrent 100 fordi alle farger i CRI-spekteret er likt vist i sin form. For eksempel kan du se at epler har en "burgunder" farge i solen, og de vil ha en "mørk rosa" farge under lav CRI-lys. Hva er viktigheten? For spesielle anledninger som kunstgallerier og museer, krever belysning en CRI på opptil 95+ for å la besøkende se de "ekte" fargene.

 

Hva er fargetemperatur?

Det er definert som den enkleste måten å beskrive lysets forskjellige fargekarakteristika; den inkluderer varme toner (gultoner) og kjølige toner (blåtoner) målt i Kelvin-grader.

Jo høyere Kelvin-grad, jo hvitere er fargetemperaturen. Imidlertid vil det hvite lyset være sterkere enn det nedre Kelvin.

Derfor påvirker CRI fargen på objektet vi oppfatter, og fargetemperaturen er fargen på det utsendte lyset. De er helt forskjellige parametere som beskriver lyskildens natur.

Hvordan bruke belysning i kommersielle områder?

1. Parkeringsplass

Mange lys på parkeringsplassen har 2700K fargetemperatur og 80-CRI kjøring til parkeringsplassen, og ekstrabelysningen er åpenbart mer egnet for alle. Det er tryggere for sjåfører og fotgjengere, ikke bare noe merkelig svak belysning, som faktisk kan føre til ulykker og til og med tyveri. Det viktigste innen parkeringsplassbelysning er at det skal være godt opplyst om natten for å minimere antall ulykker og forbrytelser som skjer. De fleste parkeringsplasser bruker 2700 til 3500K (varm) belysning og 65 til 80 CRI.

Noen av tingene folk må huske på om fakta om lysforurensning. Fra trekk av ulike landdyr til trekk av store fugler påvirker lysforurensning naturen på mange ulike måter. Disse skapningene har hatt en enorm innvirkning, spesielt negative, så det utgjør en trussel mot deres eksistens. Mennesker påvirkes også direkte eller indirekte. Døgnrytmen til noen dyr har også gjennomgått enorme endringer. Derfor må man være forsiktig når man velger riktig belysning.

2. Fotballbane

Fotballstadioner bør bruke høyere fargetemperaturer og CRI-lys. Nå er uformell fotball mer populær enn noen gang. Derfor, for å spille spillet godt nok, må det være fullstendig og korrekt eksponert på banen. Det er klart at høye CRI-lys under sendinger og utvalgte spill vil være bedre og lysere enn vanlig. Imidlertid må belysning i alle andre spill være tilstrekkelig for å spille spillet perfekt. Øynene skal ha ensartethet og visuell komfort, spesielt i idretter der selve boligområdet er.